NytÃ¥rsfortsæt er lidt af en joke herhjemme. De holder aldrig mere end 5 minutter efter de siges højt. Denne gang tænkte jeg dog, at jeg ville starte det nye Ã¥r i et lidt sundere spor. Jeg sagde det ikke højt, jeg gjorde det bare… Jeg skiftede hverdagsaftenernes “feel good sukkerchok” ud med nødder og frugt, og det gik faktisk fint. Lige indtil Mormor ankom med en lufthavnshøst af Toblerone, sÃ¥ gik det hele fløjten, for jeg har en rygrad som en kop cacaomælk. Jeg kan ikke holde mig fra skidtet, nÃ¥r det stÃ¥r foran mig. SÃ¥ jeg besluttede at starte forfra, nÃ¥r Mormor var rejst hjem. Det gik ogsÃ¥ fint, men sÃ¥ skulle vi pÃ¥ ferie til Lanzarote en mÃ¥ned senere – og her stod fristelserne fremme allerede ved morgenmaden. Argh! NÃ¥, forsøget mÃ¥tte gøres igen efter ferien.
Efter ferien skulle jeg mødes med Hanneke for første gang. Hanneke er blandt flere ting orthomolekylær terapeut. Jeg er blevet henvist til hende af en af vores trænere, p.g.a. mit elendige immunforsvar. Det blev en to timer lang snak om mit helbred fysisk og mentalt. En god snak, en oplysende snak. Hanneke opfordrede mig til at prøve at spise anderledes, fra nu af nul sukker, nul stivelse, nul mælkeprodukter. Vi prøvede den første uge at modificere vores allerede indkøbte madplan. Det lod sig gøre, og det fungerede smagsmæssigt og mæthedsmæssigt godt. Vi googlede løs og fandt frem til LCHF og Paleo. Ugen efter lavede vi en madplan efter disse filosofier, som pÃ¥ nogle omrÃ¥der er identisk og andre ikke. Vi har ikke adopteret én enkelt filosofi andet end nul sukker, nul stivelse og nul mælkeprodukter – og sÃ¥ “spis rent” (ogsÃ¥ pÃ¥ Hanneke’s opfordring). AltsÃ¥ kend dine rÃ¥varer og lav maden selv.
Vi er nu godt og vel 3 mÃ¥neder inde i vores nye madvaner, og det har kun været godt. Helt ærligt: KUN GODT! Vores velvære er steget, vores energi og overskud er øget. Sidegevinsten ved projektet er vægttab – og dét er en mega motivationsfaktor. Kim runder snart en vægtnedgang pÃ¥ 20 kg. Yes! Det er rigtigt! TYVE KILO! Jeg selv er kommet under min ellers magiske grænse pÃ¥ 60 kg, som jeg har rumsteret over siden slutningen af mine teenageÃ¥r. Jeg ved ikke præcis, hvad jeg vejede før kostomlægningen, men før min graviditet med Anton vejede jeg ca 62 kg, og før Aske ca 64 kg. SÃ¥ mit BMI lÃ¥ omkring 22-23, hvilket jeg var ok med. Jeg var knap sÃ¥ ok med min “muffinform”, som blev fremprovokeret af stramme jeans. Den gjorde mig ked af mit spejlbillede. SÃ¥ et vægttab pÃ¥ ca 5 kg er ganske fint, men min “muffinform” er næsten væk. Dét gør mig glad – og dét gør det værd at stramme rygraden op.
Vi er ikke fanatiske… Ungerne skal have lov til at være børn, sÃ¥ der er stadig sliklørdag og “is-varmt”, og madpakken er ogsÃ¥ næsten uændret. I stedet for alm rugbrød stÃ¥r den bare pÃ¥ hjemmebagt Paleo-brød. Morgenmadshavregrynene er skiftet ud med boghvedepandekager med hjemmelavet marmelade. De elsker dem! Vi elsker det! Og hvis vi laver pandekagedejen aftenen før, sÃ¥ gÃ¥r det nemt om morgenen. Dejen er nu ultra nem at lave:
250g økologisk boghvedemel uden gluten, 250 ml vand, 1 tsk ægte Ceylon kanel (uden kumarin), 3 øko bananer og 5 øko æg.
Vi laver dem som de tykke amerikanske pandekager med 4 på en pande, men det er jo en smagssag. Marmeladen er også nem: 500 g frosne bær varmes op i en gryde og så moses/blendes de. Hæld på en beholder og der er marmelade til en lille uge.
Super nem morgenmad som kan varieres efter smag. Sommetider smider vi halve blåbær i pandekagedejen og dropper marmeladen.
Aftensmaden inspireres af Jane Faerber’s blog og LCHF-kogebøger, samt Thomas Rode Andersen’s Paleo-kogebog og hjemmesiden paleo-opskrifter.dk – det smager virkelig godt. Nogle opskrifter er mere omfattende end andre, men selv ungerne synes det er god mad. Min frokost er enten rester fra dagen før eller Paleo-brød med skiveskÃ¥ret pÃ¥læg eller spejlæg.
Det hele startede bare som et forsøg, men jeg tror nu vi hænger ved. Det er blevet kilden til vores “feel good”, og sukkerchokket kan klares med en appelsin.